zaterdag 25 december 2010

Onafhankelijkheid! Waterfilter...

UPDATE! (1-1-11) onderaan dit artikel...

Dit is m dan! Mijn stukje semi-onafhankelijkheid wat drinkwater betreft, de british berkefeld ss (stainless steel) gravity filter (en voor de mensen die niet zon groot ding in huis willen is er ook een variant voor tussen de waterleiding) ik ben uiteindelijk toch maar voor de zwaartekracht (dus geen electriciteit nodig!) filter gegaan, omdat het water bij deze uitvoering langer in contact is met het filtermedia en er hierdoor schoner uitkomt, ook kun je de delen in elkaar schuiven en makkelijk meenemen zodat je overal van het zuiverste drinkwater kunt genieten (scroll omlaag voor nog veel meer):


De redenen voor aanschaf, ik werd parra van de metaalachtige chemische smaak van het nieuwkoopse kraanwater, ik proefte het dwars door mijn aangemaakte flevosap heen (1 deel sap, 2 delen water). Als je de meetresultaten voor deze regio (zuid-holland) bekijkt, blijkt er een hoop rommel in te zitten wat ik sowieso niet in mijn lichaam wil hebben zoals aluminium, cadmium, chloride, fluoride, lood enz enz... volgens de overheid vallen de hoeveelheden nog binnen de norm, maar volgens dezelfde overheid moeten zwangere vrouwen niet teveel vis eten met kwik erin, maar mogen deze zwangere vrouwen wel een vaccinatie halen met een vele malen hogere dosis kwik... en bovendien wordt het kind ook nog eens volgespoten met kwikvaccinaties als het eenmaal geboren is, dit soort acties maken de overheid er niet veel betrouwbaarder op.

Bronwater uit fles is ook niet perfect met alle chemicalien (Bisphenol A of BPA) die uit de meestal kunststof flessen en kartonnen pakken met kunststof aan de binnenkant in het water lekken, en ja pet flessen lekken die stoffen ook, Bisphenol A is alles behalve goed voor de mensch, typ het hier maar eens in. Daarnaast zit je nog met vele honderden plastic flessen die eenmalig gebruikt worden, en bronwater wordt minder goed getest dan kraanwater, niet dat dat heel veel uitmaakt, want in het kraanwater hier in zuid-holland zit 0.22mg/L fluoride, terwijl er in een druppel tandpasta ten grootte van een erwt 0.25mg fluoride zit, maar als je dat inslikt moet je je melden bij de dokter of toxicoloog... waarom staat dat niet op de kraan? Professor Paul Connett legt het even uit:


Wat ik dus nodig had was een filtersysteem wat al deze ellendigheid uit het kraanwater haalde, ook al kan ik er ook sloot of regenwater ingooien. Maar om het in mijn ogen perfecte water te verkrijgen moest ik een beetje creatief zijn met het filtersysteem. Ik had namelijk minimaal een ATC supersterasyl filter nodig, dit is het gekste filter verkrijgbaar voor de britisch berkefeld, maarrr! deze haalt geen fluoride uit het water, dus moest er nog een filter aan toegevoegd worden, namelijk de PF-4 (even naar beneden scrollen voor de PF-4) van new millenium concepts (klik op de plaatjes voor grotere afbeeldingen):



links ATC supersterasyl, rechts PF-4.

maar deze PF-4 zou weer hele kleine hoeveelheden aluminium toevoegen aan het water, altijd nog minder dan wat de ATC ervoor uit zo filteren, dus het eindresultaat was sowieso beter dan het kraanwater, maar toch bevielen die aluminiumdeeltjes me niet, dan nog maar een ATC filter erachteraan dacht ik, maarja waar laat je die? Even gekeken, met nog een filtergedeelte moest het lukken, dus 2 ss filterunits besteld met 2 ATC supersterasyl filterkaarsen per stuk, en nog 4 PF-4 fluoridefilters erbij (totaal 320 euro, dit heb ik er in 1 jaar weer uit t.o.v. bronwater, en de filtercartridges gaan duizenden liters of meerdere jaren mee), zie hier mijn systeem:



1 standaard british berkefeld ss zwaartekracht filter met een extra filterreservoir erbovenop.



het eerste filter waar het water doorheen moet, een ATC supersterasyl filterkaars.



het tweede filter, de PF-4 voor fluoride en nog meer ongezonde watervervuilers, deze zit direct aan de uitgang van het eerste filter geschroefd.



en het derde filter, wederom een ATC supersterasyl om de aluminiumdeeltjes van de PF-4 weer uit het water te filteren, en het water gewoon een keer extra filteren kan nooit kwaad.



ten slotte het 10 liter opvangreservoir met het kraantje.

Door 1 filterkaars wordt ongeveer 1.2 liter per uur gefilterd, mocht dit nog te weinig zijn, dan kan ik er altijd nog 3 bijschroeven waardoor er 4.8 liter per uur aan zuiver drinkwater beschikbaar is (de maximale capaciteit is dus ruim 115 liter per dag).

Het resultaat: er is duidelijk een kleurverschil voor en na het filteren van het nieuwkoopse kraanwater (1 liter flessen):



zelfs in een glas:



En de smaak is echt heel zuiver, ik snap nu eindelijk waarom zoetwater, zoetwater heet.

Filmpjes over de installatie en onderhoud van de filters zijn hier te vinden.

Meer zeer interessante en onbekende info over water:


Meer over de gevaren van fluoride:


En nog meer! (5 delen):


UPDATE (1-1-11):

Nog meer redenen om je water te filteren.

Zou je regenwater drinken van een asbest dak?
Volgens een medewerker van waterbedrijf Evides bestaat 98% van het nederlandse waterleidingenstelsel uit asbest... Uit dit rapport blijkt asbest ook inderdaad te zijn toegepast in drinkwaterleidingen. Hoe schadelijk is dit voor de gezondheid? Er zijn meerdere onderzoeken gedaan, dit is er 1 van: 15820729 hier intypen/plakken

Artikel uit het AD groene hart 31-12-10:



4 opmerkingen:

  1. Duidelijk artikel, goed werk! Je filteropstelling is heel creatief, en wellicht een beetje over-the-top. Want bv. de medewerkers van hulporganisaties gebruiken zelf alleen de (ATC) SuperSterasyl filters, omdat je daarmee al veilig drinkwater krijgt. Als het water echt vervuild is met fluoride en MTBE's kan een PF4 filter nut hebben, maar waarschijnlijk is het dan verstandiger (ook voor je portomonee) om op zoek te gaan naar een betere waterbron, omdat de PF4 filters niet 100% verwijderen.

    Verder ter info: deze filters zijn in Nederland verkrijgbaar bij:

    http://www.startfit.com/
    http://www.basicwaterfilter.com/
    http://www.familieblij.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @M. Janssen,

    Bedankt voor de info en het commentaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hallo TurboHenk, bedankt voor je uitgebreidde info.
    Ik heb nog een tip voor je om het helemaal af te maken: Adyaclarity aan je water toevoegen!! Dan is het helemaal super. Je kan het googelen en dan vind je veel info, het gaat te ver dat hier allemaal te vermelden, maar neem van mij aan dat het geweldig is!
    groet!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Interessant artikel, maar vroeg me af, waarom heb je het fluor filter niet bovenin gedaan? Of zie ik iets over het hoofd...

    BeantwoordenVerwijderen